Liliane Brakema

Liliane Brakema (1987) studeerde in 2015 af aan de Regieopleiding van de Theaterschool in Amsterdam met de voorstellingen ‘Gif’ en ‘De Wilde Eend’. Deze laatste voorstelling werd voor het Nederlands Theater Festival (TF) geselecteerd als een van de tien beste voorstellingen van dat seizoen. Ook ontving zij hiervoor de Andre Veltkampprijs van de Theaterschool in Amsterdam.

Per voorstelling poogt ze, in nauwe samenwerking met haar team, een nieuwe, licht vormelijke, realiteit op het toneel te creëren. Een realiteit dicht op de huid van de toeschouwer, waarin ze een tekst in een gevoelige speelstijl combineert met een sterke fysieke beeldtaal. Voor haar is theater de plek waar de toeschouwer tijd krijgt om te ervaren, meegenomen te worden, en zich van daaruit af te vragen wat er onder de dagelijkse routine van ieders leven zit. Als Liliane naar mensen kijkt, vraagt zij zich steeds maar af: Wat zit daaronder? En wat zit daar weer onder? En daar..?

Liliane haalt haar inspiratie uit de wereld om haar heen, zo reisde zij voordat ze naar de regieopleiding ging naar Israel en de Palestijnse gebieden om daar een voorstelling te maken over het conflict, en volgde daarvoor een jaar toneelschool in Sydney aan ACTT. Ook deed zij een bachelors ‘Economie en Bedrijfskunde’ en verdiepte zich in armoede, hierover schreef zij het boek ‘Microfinance: for profit or poverty reduction’.

Naast het werk met Firma Ducks is ze als vaste, nieuwe maker verbonden aan het Noord Nederlands Toneel/Club Guy&Roni. Afgelopen seizoen regisseerde ze voor het eerst bij Theater Freiburg in Duitsland en bij NTGent. Dit seizoen zal ze naast haar project bij het NNT haar eerste regie bij Schauspielhaus Bochum maken: Leonce en Lena.